Voetbalreis Borussia Dortmund

Voetbalreis DortmundEen wedstrijdje Dortmund bezoeken

Op zaterdag 2 maart 2013 heb ik de voetbalreis Borussia Dortmund – Hannover ’96 cadeau gedaan aan mijn schoonvader. De tocht Zwolle-Dortmund liep op rolletjes tot 15 km voor Dortmund.

In deze blog vertel ik hoe ik de tickets besteld heb en waar ik allemaal tegenaan ben gelopen tijdens onze reis.

Op www.sportsaround.nl kan je makkelijk zien wanneer een ploeg uit of thuis speelt. Zo heb ik gezocht naar een thuiswedstrijd van Borussia Dortmund, Schalke ’04, Leverkusen en Werder Bremen. Dit zijn namelijk de ploegen die binnen bereik zijn om op 1 dag met de auto aan te doen. Van deze ploegen hebben Dortmund en Schalke het hoogste aanzien en daarom had ik ook een voorkeur voor één van deze twee ploegen.

Mijn schoonvader is op 12 februari jarig, daarom wilde ik ook naar een wedstrijd rondom zijn verjaardag. Zaterdag 2 maart Borussia Dortmund tegen Hannover ’96 kwam het beste uit dus dat werd de wedstrijd die wij gingen bezoeken. Via SportsAround word je naar de website geleid waar je tickets van Dortmund kon kopen. Deze kostten toen €36,- p.p.exclusief administratie- en verzendkosten, oftewel ca. €100,- voor 2 kaarten. Dit waren trouwens kaarten voor het uitvak, maar dat maakte ons niks uit, want het ging ons om de ervaring. Door eerdere gedane ervaringen wist ik dat hoe langer je wacht, des te goedkoper de tickets worden, maar in het geval van Dortmund vertrouwde ik het niet. De website waar de tickets aangeboden werden hield ik goed in de gaten en zag dat de tickets niet zakten, sterker nog ze vlogen over de toonbank. Na onderzoek te hebben gedaan op internet blijkt dus dat een wedstrijd van Borussia Dortmund elke week(!) uitverkocht is. Ik koos eieren voor mijn geld en besloot om ditmaal de voetbalkaarten vroeg te bestellen.Voetbalreis Borussia Dortmund

Deze kaarten werden ruim op tijd bezorgd, we konden nu plannen welke route en hoe laat we naar Dortmund wilden afreizen. De wedstrijd begon om 15:30, volgens Routenet was het ca. 2,5 uur rijden, extra speling van een uur incalculeren dus we planden dat we rond 12:00 vertrokken. Dit tijdstip pasten we nog aan tot 11:30, just in case.

De hele weg konden we vlot doorrijden tot het laatste stuk naar Dortmund. Het werd al drukker op de weg en we zagen overal auto’s met sjaaltjes, vlaggetjes ed. op de snelweg. 15 km voor Dortmund stonden we vast/langzaam rijdend. We hadden nog 1,5 uur voordat de wedstrijd zou beginnen en we zouden het makkelijk redden, dachten we. de laatste kilometers duurden erg lang en toen we eenmaal in Dortmund waren, moesten we nog een parkeerplek vinden. Dortmund heeft een paar plekken in de stad waar een shuttlebus vertrekt richting het stadion. Daar zijn we uiteindelijk ook naar toe genavigeerd, het kostte overigens wel aardig wat moeite om een parkeerplek te vinden. De rit naar het stadion duurde ook zeker 20 minuten en we begonnen ons al zorgen te maken of we wel op tijd binnen konden zijn.

Eenmaal uit de bus volgden we grote stroom richting het stadion, een kleine 10 minuten lopen. De mensenmassa was erg indrukwekkend, want iedereen had iets geel/zwarts aan. Dichter bij het stadion kom je om de paar meter kraampjes tegen waar je lekkere broodjes worst kan kopen. Uiteraard hebben wij er ook een paar op. Naast het stadion heb je ook de fanshop, deze konden wij helaas niet bekijken, want we waren al aan de late kant. We liepen naar de juiste gate en wat schetste onze verbazing; uit- en thuissupporters gaan door hetzelfde poortje naar binnen! Toen we eenmaal binnen waren zag je letterlijk de uit- en thuissupporters door elkaar lopen zoekend naar het juiste vak. Dit vond ik toch wel bijzonder, zoiets is onvoorstelbaar in Nederland dacht ik. Uiteindelijk vonden we onze vak (het waren staanplaatsen) en het zat overvol. Het was letterlijk proppen geblazen en we stonden nog geen 5 seconden en het fluitsignaal voor aanvang van de wedstrijd klonk. We waren net op tijd voor de wedstrijd, maar hadden de hele voorbereiding (inschieten ed) gemist, dat was wel jammer.

Eénmaal gewend aan de setting, keken we rond in het stadion. Wat een geweldig stadion is het toch. Het uitvak stampend vol, de vakken van het thuispubliek helemaal vol, het was gewoon een schitterend gezicht. We stonden aan de korte zijde van het stadion en aan de overkant van het veld was de ‘Gele Muur’. Zo wordt de zijde van de fanatieke aanhang van Borussia Dortmund genoemd. Ook dit was een schitterend gezicht. Je zag alleen maar geel/zwart en overal vlaggen. In de hal waar je doorheen moet lopen om bij je zitplaats te komen, zag je overal eet- en dranktentjes. Je kon af en aan lekkere broodjes worst, kebab, bier/fris halen  en dat gedurende de hele wedstrijd. Behalve dat ik wist dat er ca. 80.000 toeschouwers waren heeft het stadion mij wel verrast. Het ziet er van binnen mooi en goed uit, overal kon je lekker eten en drinken kopen en het was ruim opgezet (alhoewel het uitvak propvol was).

Ten tijde dat de wedstrijd zich afspeelde stond Borussia Dortmund op de eerste plek en Hannover op de zevende plek. We hadden dus het idee dat het een leuke wedstrijd kon worden. Gelukkig vielen er goals, 4 om precies te zijn. Dortmund won de wedstrijd met 3-1 en we konden van dichtbij zien hoe goed spelers als Lewandowski, Reus en Gotze nu daadwerkelijk waren. Ik kan je vertellen, in het echt zijn ze nog beter dan dat ze er op televisie uitzien. Wat een dynamiek en kracht brengen deze gasten met zich mee, ik snapte meteen waarom Lewandowski zo gewild is/was, een echte geweldenaar. Gelukkig probeerde Hannover ook te voetballen, zodoende kregen we tenminste nog een leuke pot te zien. Mocht ik in de toekomst nogmaals een wedstrijd van Dortmund bezoeken, zou ik wel willen dat we een plekje in het thuisvak hadden. Mijn sympathie ging uit naar Dortmund en daadwerkelijk genieten van hun goals ging niet omdat er uiteraard de negatieve boventoon voer in het uitvak (logisch). Desalniettemin heb ik wel genoten van de wedstrijd en ambiance.

Na afloop van de wedstrijd verlieten we het stadion, dit was echt in een mum van een tijd gebeurd en liepen we terug naar de plek waar we uitgestapt waren. Je moet bedenken dat er ca. 80.000 man het stadion verlieten en dat het dus erg druk was op weg naar de bushalte en in de bus zelf ook. Toch was het genieten, want op de heenweg hadden we te maken met tijdsdruk en nu konden we rustig om ons heen kijken. De ene na de andere had een Dortmundkloffie aan en ook nu weer kreeg ik het idee dat voetbal hier veel meer leeft dan in Nederland. Uiteraard zijn wij een echte voetbalnatie, maar vind toch dat het in Dortmund imposanter uitzag.

De terugreis met de bus duurde ook best wel lang, want de wegen liepen helemaal vast. Maar dat was op zich geen probleem, we konden even napraten over wat we net gezien en meegemaakt hadden. Toen we eenmaal in de auto zaten was de grootste drukte weg en konden we redelijk vlot de snelweg bereiken. En toen we op de snelweg waren was de reis net zo vlot als op de heenweg.

Samengevat: Ondanks dat we in de file stonden, nog net op tijd waren voor het beginsignaal, in het uitvak stonden, was het toch een geslaagde voetbalreis! Mijn schoonvader heeft genoten van zijn cadeau en dat is eigenlijk het belangrijkste . Voor een eventuele volgende keer willen we toch een plek in een thuisvak hebben en gaan we wellicht ook met de trein naar Dortmund. Want ook vanaf het station heb je mogelijkheden om bij het stadion te komen.

Hopelijk heb je na het lezen van mijn blog een idee wat je te wachten staat en sterkt dit jou om toch een voetbalreis te maken naar Dortmund (of andere club).

Reacties

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.